Conservarea Pădurii Caraorman
COD SMIS 2014+ 124429
cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 4 – protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 ”Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversitate și refacerea ecosistemelor degradate”
Proiectul "Conservarea Pădurii Caraorman" este implementat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării Tulcea (beneficiar) în parteneriat cu Asociația Danubiu.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Obiectivul proiectului “Conservarea Pădurii Caraorman”
Pădurea Caraorman a căpatat statul de zona cu strict protejată în vederea conservării și protejării celor mai dezvoltate și mai reprezentative dune denudate din Delta Dunării dar și a pădurii Caraorman, formată din arboret de luncă, plop, frasin, stejari (exemplare cu diametre de peste 4,2m) sau subarboret de zălog.
Având în vedere numărul mare de specii protejate, obiectivul general al proiectului este – Implementarea unor măsuri din planul de management pentru îmbunatățirea stării de conservare a biodiversităţii din Pădurea Caraorman. Îndeplinirea obiectivului general al proiectului va contribui atât la îndeplinirea obiectivului specific al OS 41 cât şi cu strategia ITI.
Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, vizează prioritatea de investiţii 6d „Protejarea şi refacerea biodiversităţii şi a solurilor şi promovarea unor servicii ecosistemice, inclusiv prin Natura 2000 şi de infrastructură ecologică”, urmărind, prin Obiectivul Specific 4.1 “Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate”, promovarea măsurilor de conservare a biodiversităţii în conformitate cu Cadrul de Acţiuni Prioritare pentru Natura 2000, Strategia Europeană pentru Biodiversitate 2020 şi cu Strategia Naţională şi Planul de Acţiune pentru Conservarea Biodiversităţii 2014 – 2020. Proiectul de faţă are un scop comun cu cel al obiectivului specific 4.1 şi anume, propune creşterea gradului de protecţie şi de conservare a biodiverstiăţii din Pădurea Caraorman. Astfel, se poate observa clar faptul că există o strânsă legătură între obiectivul proiectului şi obiectivul specific 4.1.
Valoare totală proiect: 9.283.461,89 lei, din care:
Cheltuieli totale eligibile: 9.283.461,89 lei
Finanțare națională: 1.210.717,48 lei
Co-finanțare nerambursabilă FEDR: 7.890.942,48 lei


Obiectivele specifice ale proiectului
- Creșterea gradului de conștientizare și informare a grupurilor țintă și a factorilor interesați, privind conservarea biodiversității și dezvoltarea durabilă în perimetrul ariei naturale protejate Pădurea Caraorman.
- Îndeplinirea obiectivelor de management aferente ariei naturale protejate privind înlăturarea presiunilor antropice asupra speciilor și habitatelor de importanță comunitară și națională prin realizarea infrastructurii necesare conservării biodiversității (investiție gard de protecție și oboare).
- Creșterea capacității instituționale de gestionare a ariei naturale protejate în vederea reducerii impactului negativ a factorului extern asupra biodiversității prin dotarea infrastructurii existente, cu utilaje și echipamente performante (un tractor cu ajutorul căruia se va realiza o bandă anti-incediu care va înconjura zona protejată, cu o lățime ce va varia între 12 si 20 metri).
Perioada de derulare a proiectului: 2019-2022
Filme de prezentare a Pădurii Caraorman realizate în cadrul proiectului


Aspecte de conservare
Aria forestieră naturală Caraorman a fost pusă sub ocrotire în anul 1938 (JCM nr. 645). După propunerea a 220.000 ha din Delta Dunării drept suprafaţă a parcului naţional Delta Dunării, din cele 44.294 ha declarate rezervaţii integrale o suprafaţă de 840,5 ha o reprezenta rezervaţia ştiinţifică de tip forestier-zoologic-botanic.
Din 1990 aria Caraorman (2250 ha) este parte integrantă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Hotărârea de Guvern nr. 248 / 1994 a stabilit cu precizie limitele acestei zone cu regim de protecţie integrală. În prezent în zona cu regim de protecţie integrală Caraorman sunt admise doar activităţi de cercetare şi documentare.
DESCRIEREA ARIEI
Descrierea geografică, socio-economică, culturală, turistică a ariei
Pădurea Caraorman – zona strict protejată (2.250 ha)
Delimitare
Zona forestieră Caraorman ocupă partea centrală a grindului cu acelaşi nume, grind de origine marină, fiind delimitată: la est, de grindul Hruşca; la sud, de o limită situată la cca.1 km distanţă de lacul Erenciuc; la vest, de limita estică a dunelor mobile de nisip, limita situată la o distanţă de cca. 750m de linia de înaltă tensiune; la nord, de canalul Litcov. Coordonatele geografice extreme ale zonei sunt 45007′ N la nord, 45001′ N la sud, 29021′ E la vest, 29024′ E la est.
Valorile naturale ale Pădurii Caraorman constituie ceea ce se poate numi generic resurse estetice ale RBDD, resurse valorificabile prin practicarea turismului. Pe lângă datele oficiale luate în considerare în aprecierea fenomenului turistic trebuie mentionat desfășurarea turismului neorganizat, acest fapt cunoscând în ultimii ani, o creștere considerabilă.


Având în vedere gradul ridicat de fragilitate al ecosistemelor și habitatelor cu valoare biologică deosebită din cadrul Pădurii Caraorman, existenta unui flux de turistic neorganizat realizat prin solurile nisipoase și dune cu tot tipul de autovehicule, în afara traseelor turistice, producând semnificative degradari și distrugeri, tasări ireversibile ale dunelor si deteriorarea peisajelor, potențial ridicat de incendiere, poluare cu deșeuri, iar pentru prevenirea acestor aspecte prin implementarea proiectului, se vor realiza următoarele acțiuni:
- activități de informare și conștientizare privind imporțanta zonei strict protejate pentru oameni și natură, realizarea și distribuirea de materiale de informare în randul factorilor interesați, în special operatorii din turism și mass media, se dorește creșterea gradului de conștientizare, care să modifice comportamentul oamenilor fața de natură, fie localnici sau vizitatori, astfel încât să se reducă poluarea zonelor naturale, care implicit va diminua pierderea de habitate naturale și de specii din zona strict protejată;
- respectarea traseelor turistice și realizarea unui turism ecologic, fără a afecta speciile și habitatele de interes european și biodiversitatea sectorului pontic;
- vizitarea ariei strict protejate Padurea Caraorman într-un mod controlat, elaborarea și respectarea ghidului de vizitare;
- refacerea ecosistemelor și habitatelor afectate.
Derularea activităților privind dezvoltarea turistică a ariei protejate Padurea Caraorman, are ca rezultat creșterea calității actului turistic prin obiective și servicii turistice specifice zonei, protejarea resursei turistice și atragerea unei anumite categorii de turiști.
Dezvoltând turismul ecologic, populația va avea resurse alternative de venituri, față de cele actuale, preponderent din exploatarea resurselor proprii. Reducerea exploatării intensive va determina refacerea resurselor naturale, atingând astfel obiectivele de conservare a speciilor și a habitatelor lor.
Contact
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
+40 240 51 89 24
arbdd@ddbra.ro
Str. PORTULUI Nr. 34A, Tulcea, Romania - 820243
Conservarea Pădurii Caraorman
Proiectul ”Conservarea Pădurii Caraorman”, Cod proiect 124429, este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 4 – protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 ”Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversitate și refacerea ecosistemelor degradate”